Potansiyometre ortaokul 6.sınıfta fen bilgisi dersinde gördüğümüz sürgülü reosta yani ayarlı direnç olarakta bilinen bir devre elamanıdır. Orta bacaktan çıkış gerilimi alınır. İç yapısında bulunan direnç malzemesi ayarlanarak istenilen seviyeye getirilir ve bu sayede orta bacaktan istenilen voltaj seviyesi elde edilir.
A Bacağı: +5V
B Bacağı: GND
C Bacağı ise kullanılacak(kontrol edilecek) diğer devre elemanına bağlanır.
C Bacağından 0-1023 değerleri analog sinyalleri olarak elde edilir. 0-1023 daha öncede söylediğimiz gibi arduino üzerindeki 10 bitlik adc elmanı kullanıldığından ve dolayısı ile 1024 farklı ikili sayı kodlanabildiğinden bu değerler arasında değerler görünürki bunların voltaj değeri karşılığı hesaplanarak tespit edilir.
Aralık değerleri Volt cinsinden elde edilir, eğer miliVolt olarak kullanılacak olursa bu 1000 ile çarpılarak dönüşümü yapılır.
Örnek Kullanım Kodları
const int pot(A0); int gelendeger; float vson; float mvson; void setup() { // put your setup code here, to run once: Serial.begin(9600); } void loop() { // put your main code here, to run repeatedly: gelendeger=analogRead(pot); Serial.print("Deger="); Serial.println(gelendeger); vson= (gelendeger/1023.0)*5; Serial.print("Volt="); Serial.println(vson); mvson= (gelendeger/1023.0)*5*1000; Serial.print("mVolt="); Serial.println(mvson); delay(750); }
Serkan hocam yazdığınız bilgiyi okudum ama kafama bir şey takıldı Potansiyometre döndürdüğümüzde nasıl o 10k farlı k değerine dönüşüyor yada potansiyometre k sına göre mi hareket sınırlığı var onu merak ettim ama bence onunla alakası yok.
YanıtlaSil