5 Mayıs 2018 Cumartesi

Toprak Nem Sensörü

Toprak Nem Sensörünün Kullanımı ve Bağlantısı

Sensör Devresi ve Sensör Probu arasındaki + ve - kutuplarının yönü farketmemektedir. Dilediğiniz gibi bağlayabilirsiniz.

Sensör Devresi üzerindeki pinlerin bağlantısı:
VCC = +5V
GND= GND
D0= Dijital Pin
A0= Analog Pin

Çalışma Prensibi: Prob üzerindeki uçlar arasında oluşan iletkenliğin şiddetini ölmeye dayalı bir mantığa sahiptir. İki sivri uç arasında iletkenliğin arttığı bir ortamda iletkenlik değeri yükselir. İletkenliğin hiç olmadığı yada boşlukta maksimum 1023 değeri ölçülür (Bu değer anolog pinlerde 0-1023 aralığında gelir sebebi arduino üzerinde 10 bit adc(analog - dijital dönüştürücü) kullanılmıştır, ayrıntılı bilgiye başka bir yazımda yer vereceğim). İletkenliği artıran bir sıvıda yada, ıslak bir ortamda bu değerden aşağıya doğru değerler ölçülür ki bu değer hiç bir zaman sıfır (0) olarak ölçülemez öyle olması için iki ucun birbirine değdirilmesi yani kısa devre yapılması gerekir.

Sensör Devresi üzerinde bir adet potansiyometre ve iki adet smd led bulunur. Ledlerden birisi devrenin aktif olduğunu belirtirken diğer led potansiyometreye yapılan ayara göre aktif olur. Potansiyometre üzerinden iletkenlik eşik değerini değiştirebiliyoruz yani led lambayı atıyorum 800 değerinin altında yanmasını ayarlayabiliyor bu sayede görsel olarakta problar arasındaki iletkenlik değerinin 800 altında olduğunu aktif olan bu ledden anlayabiliyoruz. Potansiyometre üzerinden bu ayar yapılarak istenilen seviyede led yakılıp söndürülebilir.

Toprak Nem Sensörü için arduinoda bir kütüphaneye ihtiyaç duyulmamaktadır. Çok basit bir yapıda bağlantısı yapılarak kodlar arasında kullanılır. Genellikle A0 analog pin üzerinden kullanılır. Dijital pinlere de bağlantısı D0 üzerinden yapılır.

En sık kullanılan proje sulama projeleridir. Toprağın nem seviyesini gözlemleriniz ile tespit edebildiğiniz sürece bu sensör ile gözlemlediğiniz toprağın iletkenlik eşiğini baz alır bu değerin üzerinde olan seviyelerde bir sulama motorunu açıp kapatabilirsiniz. Örnekler çoğaltılabilir genellikle birlikte çalıştığım çocuk ve genç öğrencilerim bu projeden çok keyif alıyorlar. 



const int prob=A0; // Buraya Analog pinlerden hangisine bağlarsanız onu tanımlarsınız.A0,A1...
int sonuc; // A0 a ulaşan değerleri toplayacağımız bir değişken tanımlıyoruz....
void setup()
{
Serial.begin(9600);
}

void loop()
{
sonuc=analogRead(prob)//prob olarak tanımladığımız A0 pinimizden gelen değerleri alıyoruz.
Serial.print("iletkenlik degeri=");
Serial.println(sonuc);
delay(500);

}

1 yorum: